Residentie Hendricus

Hendricus werd genoemd naar de bezieler van het project en staat voor een uniek wooncomplex in het dorpscentrum, met name op het centraal gelegen Dorpsplein van Opglabbeek.

Het eigentijds project, waarin privacy en comfort een belangrijke rol spelen, garanderen heerlijk wonen en een ideale investering op lange termijn. Dit positief gevoel wordt nog versterkt door de sobere vormgeving, het park op de binnenkoer met zitbanken en actieve ontspanningsmogelijkheden, zoals een petanquebaan.

Hendricus combineert het gemak van een dorpscentrum met een gevoel voor ruimte en groen. Niet alleen de ruime vertrekken, de ruime terrassen of de rustige binnentuin, ook de weidse buitenomgeving geeft zuurstof.

In de toekomst komt er ook een wandelpark, grenzend aan het Centrum en waarvan de toegang, Poort tot de Bosbeek, tegenover het project komt, zodat u volledig tot rust kunt komen in deze groene omgeving en tenvolle kunt genieten van de natuur.

Het Hendricus-project bestaat uit 4 delen. Blokken A en D zijn aan elkaar gekoppeld. Blokken B en C staan los van elkaar maar zijn op de tweede verdieping aan elkaar gekoppeld. De 4 gebouwen zijn dan weer met elkaar verbonden door de grote ondergrondse privéparking voor de bewoners van de 49 appartementen. Die parking loopt volledig onder de vier gebouwen door. De parking bevat 79 parkeerplaatsen, waarvan 5 parkeerplaatsen voor mindervaliden. In de kelder is er ook voor ieder appartement een berging voorzien. Uiteraard zijn in de kelder ook de ruimten aanwezig voor de gemeenschappelijke voorzieningen.

Er zijn 45 appartementen met twee slaapkamers en 4 met 3 slaapkamers. 17 wooneenheden geven rechtstreeks uit op het Dorpsplein en op de binnentuin, want ze hebben terrassen aan de voor- en de achterzijde. De terrassen van de overige appartementen geven uit op de Oude Asserweg en het binnenplein.

In blok B bevinden zich 9 appartementen die aangepast zijn voor zorgbehoevende personen. Ze beschikken allemaal over deuren voor rolstoelgebruikers, aangepaste badkamers en er is de mogelijkheid om een railsysteem te installeren om binnen de woning verplaatsingen te maken of om zich in bad of in bed te begeven.


Visie van het gemeentebestuur Opglabbeek

Wij wensen vooreerst de initiatiefnemers van het “Hendricus-project” te feliciteren met dit prachtige geheel. Het project zal een stempel drukken op de dorpskern van onze gemeente en een absolute meerwaarde betekenen; het wordt een aangenaam stukje Opglabbeek.

Maar er is méér dan dat:
Een van de belangrijkste doelstellingen van het huidige gemeente- en OCMW-bestuur is om de (ouderen)zorg in Opglabbeek verder uit te bouwen. Ons ambitieniveau kan als volgt geformuleerd worden: “Niemand zal in de toekomst Opglabbeek nog moeten verlaten voor aangepaste (ouderen)zorg.”

De visie van het lokale bestuur over (ouderen)zorg kan als volgt samengevat worden: De gemeente en het OCMW willen een algemeen (ouderen)beleid ondersteunen en faciliteren, maar de ontwikkeling en exploitatie van (ouderen)zorgvoorzieningen laten we over aan externe partners. De gemeente en het OCMW willen evolueren naar een hoogstaand pakket van woon-, zorg- en dienstvoorzieningen, waarbij de verantwoordelijke senior – zolang mogelijk – de regie voert over zijn eigen leven. De zorg moet zo onzichtbaar mogelijk geïntegreerd zijn in de samenleving. Waar mogelijk en zinvol, kiezen we daarom voor toegankelijke, gedifferentieerde en gemengde woonvormen en (zorg)voorzieningen, verspreid over de hele gemeente.

Het “Hendricus-project” past perfect in deze visie. Negen appartementen die aangepast zijn voor zorgbehoevende personen worden immers naadloos geïntegreerd in het volledige wooncomplex. Wij zijn de initiatiefnemers dankbaar dat zij zonder aarzelen onze visie op geïntegreerde (ouderen)zorg op die manier mee concreet willen maken.

Wij zullen er als lokaal bestuur samen met enkele externe partners garant voor staan dat er voor de bewoners van deze appartementen te allen tijde kwaliteitsvolle, toegankelijke en betaalbare zorg kan aangeboden worden, uiteraard met respect voor eenieders keuzevrijheid en integriteit. De bewoners kunnen desgewenst geïnformeerd, geadviseerd en begeleid worden rond al hun zorgvragen. De nodige personenalarmering kan voorzien worden alsook permanenties voor noodsituaties. Het zorgaanbod kan afgestemd worden op maat van elke individuele bewoner en zal op die manier vergelijkbaar zijn met het zorgaanbod van de assistentiewoningen die binnenkort ten noorden van het woonzorgcentrum Kimpenhof zullen ontwikkeld worden.

Frans Heylen

OCMW-voorzitter

Anneleen Beckers

Burgemeester

Benny Spreeuwers

Burgemeester