OPGLABBEEK, een rustige gemeente om te wonen

Opglabbeek is een gemeente van ongeveer 10.000 inwoners gelegen in Midden-Limburg, ten noorden van Genk, op ongeveer 25 kilometer van de provinciehoofdstad Hasselt. De gemeente behoort tot het gerechtelijk kanton Bree en het kieskanton Genk. Aangrenzende gemeenten zijn As, Opoeteren (Maaseik), Meeuwen-Gruitrode, Houthalen-Helchteren en Genk. De Bosbeek vormt een natuurlijke grens met As.

Opglabbeek bestaat naast het “centrum” uit twee gehuchten die elk eveneens een parochie vormen: Nieuwe Kempen (zicht op de mijnterril van Zwartberg-Genk) en Louwel (grenst aan Opoeteren). Beide gehuchten hebben samen ongeveer evenveel inwoners als het centrum. Het industrieterrein van Opglabbeek is zeer uitgebreid en zorgt dan ook voor veel werkgelegenheid.

Het Hendricus-project heeft een uitzicht op het mooie gemeentelijk plein van Opglabbeek. Hier komen, op de rotonde, de drie invalswegen samen, met name de Weg naar Zwartberg, de Weg naar As en de Dorpsstraat, komende van de Weg naar Bree. De Sint-Lambertuskerk, waar de bewoners op uitkijken, is op 100 m gelegen van dit project, evenals het Gemeenschapscentrum den Ichter.

Op het Dorpsplein ligt ook het geklasseerde gemeentehuis. Deze voormalige Witherenpastorie uit de 16de eeuw werd enkele jaren geleden ook gerestaureerd door Bouw&Interieur Janssen uit Opglabbeek. Via een prachtige brug uit glas en metaal wordt het oude met het nieuwe gemeentehuis verbonden. Verder zijn er op loopafstand: de Post, het woonzorgcentrum Kimpenhof, onderwijsinstellingen, diverse banken en mutualiteiten, geneesheren, apothekers en andere handelszaken.


Troeven van Opglabbeek

Zowel in Opglabbeek als in de omgeving komt u aan uw trekken op culinair vlak. Er zijn bovendien talrijke recreatieve mogelijkheden, zoals het hippisch centrum Sentower, recreatiepark Wilhelm Tell en de Wouterbronnen in Opoeteren. Het Natuurhulpcentrum is algemeen bekend om de opvang en verzorging van wilde dieren.

Daarenboven ligt Opglabbeek centraal op het fietsroutenetwerk, waardoor u ongehinderd kan fietsen van de Maas tot de domeinen van Kelchterhoef en Bokrijk. Door de bossen kan u vanuit het centrum, op verharde fietspaden, fietsen tot aan het stadion van KRC Genk. De Slagmolen, gelegen langs de Bosbeek, was destijds een olieslagmolen en is momenteel een gerenommeerde tweesterrenzaak.

Ruimtegevoelig groen

HENDRICUS brengt Opglabbeek helemaal op smaak.
De omgeving van de Oudsberg en het Turfven met de vele wandel- en fietswegen zijn daar een mooi voorbeeld van. De Oudsberg, op de grens van Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode, is de hoogste landduin van Limburg. In de Bosbeekvallei liggen vele beschermde natuurgebieden en ze is vooral bekend voor de vele watermolens.